Oseriöst uppläxande av cyklister i kommunens nya kampanj

Umeå 150828

Till/
– Umeå kommuns cykelansvariga tjänsteman Katarina Bergström
– övriga trafikplanerare
– kommunens miljöstrateg
– ansvarig nämnd

Hej Katarina
Tacksam om du ser till att detta mejl kommer fram till sändlistan ovan.

Som cyklist och cykelansvarig för Naturskyddsföreningen i Umeå upplever jag videofilmerna Håll koll med Holmlund i kommunens trafiksäkerhetskampanj Kollvisionen som pinsamt oseriösa mot cyklister.
http://www.umea.se/kollvisionen

http://www.vk.se/1515687/se-nar-lennart-holmlund-rattar-trafikanter?mobil

Lennart Holmlunds kommentarer och uppläxande av cyklister är stötande, ovärdiga och visar på en enorm okunnighet (hos kommunen?) kring cykelfrågor.

De problem som finns rörande cyklister handlar primärt om att bilars framfart prioriteras framför cyklars. Problemen i centrum beror inte på cyklister utan på omtalat otydlig information och dålig och ibland obefintlig skyltning. Dessutom finns osammanhängande cykelvägar och gator som inte är cykelanpassade och som gör det förvirrande och svårt att cykla genom centrala staden.

Kommentarerna i filmerna om cyklister med hörlurar och cyklar med stora däck hör inte hemma i en seriös kampanj.

Videofilmerna bör omedelbart tas bort från hemsidan och en ursäkt bör riktas mot Umeås många cyklister.

Naturskyddsföreningen hoppas att Umeå har ambitionen att bli en av Sveriges bästa cykelstäder, och vi vill gärna vara med som en resurs i detta arbete!

Med vänliga hälsningar

Owen Laws
Cykelansvarig för Naturskyddsföreningen i Umeå

Dela

Kommentera

8 thoughts on “Oseriöst uppläxande av cyklister i kommunens nya kampanj

 1. Mycket bra med tydlighet och rak kommunikation. Det är inte bara Umeå kommun som har svårt att tilltala och se cyklister som lika seriösa trafikanter som bilister. Cykelorganisationer och exempelvis Naturskyddsföreningen kan ta större plats i media och förändra detta 🙂

  • Tack Niklas, vi uppskattar både beröm och konstruktiv kritik. Jo det är meningen att vara en konstruktiv part, och vi vet att det finns många möjligheter. Vi försöker!

 2. ”…uppmuntra till samspel mellan alla trafikanter”. Alla? Jag såg då bara cyklister som gjorde en massa fel. Kontraproduktivt är bara förnamnet. Skönt att någon reagerar…

 3. Hej på er,
  Förvisso erkänner utan omsvep att undertecknad är mycket intresserad av cykling och därför kan betecknas part i målet.
  Förbluffad att kommunen lägger energi på att trycka till de som väljer ett miljövänligt alternativ till att åka bil. Detta då man samtidigt försöker profilera sig som framåtblickande avseende miljöengagemang.
  Vi skall ju inte glömma att de som cyklar även kör bil (och promenerar) och som grupp då inte kan benämnas trafikbovar. Efterlyser då en mera seriös debatt hur vi skall kunna samsas om utrymmet. Detta inlägg är ett föga kreativt exempel och jag känner sorg att kommunen som part ställer sig bakom det. Ger ju signal att som cyklist skall man vara extra (mer?!) ansvarstagande än övriga trafikanter.
  Man kan ju undra vart man vill komma? Högre trafiksäkerhet? Då borde man först konsultera statistik för att se hur många avlidna och/eller svårt skadade det handlar om. Kommer Holmlund att kontrollera bilister och gångtrafikanter också?

  • Hej Richard!
   Tack för din kommentar. Videofilmerna är oseriösa och kontraproduktivt, och borde dras tillbaka.

   Till kommunens försvar borde det dock framhållas att kampanjen Kollvisionen i övrigt verkar vända sig till alla trafikslag och alla slags trafikanter, inte bara cyklister. På kampanjens hemsida finns länk till kommunens Trafiksäkerhetsprogrammet, som verkar vara ett bra dokument.

 4. Bra rutet, SNF Umeå!
  Umeå låter via videosnuttar hela landet veta hur löjligt man beter sig mot cykeltrafikanter.
  Kampanjen tycks grunda sig på kommunens okunnighet om cykeltrafik. Pinsamt!
  //Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.