Cykelstaden Umeå sätter ”böteslappar” på bilar parkerade på cykelvägar

Följande pressmeddelande har skickats ut idag:

2017-11-20
Pressmeddelande

Nu har de fått nog av bilar och lastbilar som stannar på cykelvägar. Naturskyddsföreningens cykelgrupp Cykelstaden Umeå börjar lappa syndarna med en ”Parkeringsanmärkning” för att informera om att det är olagligt. Bötesbeloppet: 900 kr.

Det råder stopp- och parkeringsförbud för alla bilar och lastbilar på gång- och cykelvägar. Trots det envisas bilister, taxibilar och lastbilschaufförer dagligen med att stanna på de så kallade ”GC-vägarna” och Umeås separata cykelvägar. Nu har Cykelstaden Umeå, Naturskyddsförening cykelgrupp i Umeå fått nog.

Owen Laws är cykelansvarig för Naturskyddsföreningen och arbetsgruppen Cykelstaden Umeå. Enligt honom är felparkeringarna ett dagligt problem som förekommer runt om på flera platser i Umeå.

– Nygatan genom centrum och Kungsgatan mot Svingen är värst, säger Owen Laws. Det går inte en dag utan att man får sakta in och kränga sig förbi en lastbil som stannat på cykelvägen. Ibland får man cykla ut på gatan. Det skapar en farlig trafikmiljö för cyklister och kan innebära betydande tidsförluster. Och det är faktiskt olagligt.

Enligt Trafikförordningen (1998:1276), 3 kap, 48 § får andra fordon än tvåhjuliga cyklar eller mopeder klass II inte stannas eller parkeras på en gång- eller cykelbana. Förordning (2007:101).

För att informera om problemet genomför Cykelstaden Umeå just nu en kampanj för att uppmärksamma de chaufförer som felaktigt stannat eller parkerat på Umeås GC-vägar och cykelvägar att de inte får stå där, genom att ge dem en ”böteslapp” i form av en ”Parkeringsanmärkning” på 900 kr.

Jerker Jansson är aktiv i Cykelstaden Umeå, bland annat som administratör för gruppen och sidan på Facebook.

– I Cykelstaden Umeås slutna Facebookgrupp förs sedan länge en aktiv debatt om bilar som stannar på cykelvägarna säger Jerker Jansson. I trådarna som berör ämnet finns mängder av mobilbilder på bilar, lastbilar och taxibilar som står i vägen och kommentarer om hur cyklister ibland tvingas ut i mötande körfält för att de inte kan passera fordonet.

– Upab, kommunens parkeringsbolag, utfärdar 900 kr i bötesbelopp för sådana stopp- och felparkeringar säger Owen Laws. På parkeringsanmärkningen informeras chauffören om att hen genom att stå med sitt fordon på GC-vägen försämrar framkomligheten rejält för sina medtrafikanter och chauffören ombeds att visa större hänsyn nästa gång. Det är faktiskt olagligt, betonar Owen Laws. Nu får det vara nog.

För mer information:
Owen Laws, cykelansvarig för Naturskyddsföreningen och cykelgruppen Cykelstaden Umeå:
070 60 99 678, cykelstadenumea@gmail.com

Cykelstaden Umeås offentliga sida på Facebook: www.facebook.com/CykelstadenUmea

Cykelstaden Umeås slutna grupp på Facebook där alla cykelintresserade Umebor är välkomna: https://www.facebook.com/groups/CykelstadenUmea/
Bilagor (Alla foton: Jennie Wadman)

Dela

Kommentera

4 thoughts on “Cykelstaden Umeå sätter ”böteslappar” på bilar parkerade på cykelvägar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.