Stoppa Sandbäckens handelscentrum

Planerna för handelsområde hotar I20-skogen och försvårar att Umeå når sin klimatmål.

 

 

Alla som varit på Ersboda handelsområde vet hur det ser ut. Låga utspridda hus som inte direkt siktar på estetisk njutning. Bredvid detta område ligger I20-skogen. En vacker grön andningsplats för alla på Ersboda – och för hela Umeå – med elljusspår, plats för skolverksamhet och för viktiga djur och växter.

Här vill Umeå kommun fälla skogen och bygga ännu mer handel. Handel som redan finns på andra sidan vägen, och som det finns plats för med bättre planering. Handel som kommer att öka utsläppen av konsumtion, och öka transporterna med bil ännu mer.

Umeå kommun måste tänka nytt för att nå sina mål och bli en modern kommun som förmår att ta ansvar för kommande generationer.

Vi har några frågor till representanter för Umeå kommun.

Nyss togs en ny Klimat- och miljöstrategi. I den finns följande mål: “Umeås konsumtionsbaserade klimatpåverkan minskar till 2 ton CO₂-ekvivalent per person till år 2040 och 1 ton till år 2050.” Vi undrar hur ett nytt handelsområde hjälper till att nå detta mål?

I samma plan står också: “Transporternas klimatpåverkan i Umeå ska minska …” Vi undrar hur detta handelsområde stödjer detta mål?

En ny avfallsplan är under remiss, där målet är att minska avfallsmängderna. Vi undrar på vilket sätt ett nytt handelsområde minskar avfallsmängderna?

I Aalborgsavtalet, som Umeå kommun skrivit under, lovar man: “Vi åtar oss att anta och underlätta en klok och effektiv resursanvändning och att främja hållbar konsumtion och produktion.” På vilket sätt hjälper det nya handelsområdet till att uppfylla detta löfte?

I kommunens ambition att bli klimatneutralt redan om knappt 10 år står att läsa: “De utsläpp som vår konsumtion ger upphov till i andra länder måste också minska för att miljömålen ska uppfyllas.” Vi undrar på vilket sätt ännu ett utbyggt handelsområde hjälper till med den ambitionen?

Vi i miljörörelsen i Umeå oroar oss för att Umeå kommun gör fina planer och tar vackra mål – men inte lyckas implementera dessa mål i sin planering. Det här är inte en tid för att fortsätta som vanligt. Umeå kommun måste tänka nytt för att nå sina mål och bli en modern kommun som förmår att ta ansvar för kommande generationer.

Vi ser fram emot svar.

Liv Oscarsson, ordförande Naturskyddsföreningen i Umeå med omnejd

Björn Forsberg, Jordens vänner Umeå

Carl Weidenstolpe, Fridays for future Umeå

Dela

Kommentera

One thought on “Stoppa Sandbäckens handelscentrum

  1. God morgon! Vad glad jag blir ni kommer ta upp detta, det finns knappt några större skogsområden kvar i Umeå och de som är nära bebyggelse har krympt eller försvunnit. Alla dessa nybyggen, använder man hampacement/isolering och andra miljövänliga material? Nydala/Tomtebo/Tavelidens naturskönhet är nu snart ett minne blott, att även låta I20-skogen försvinna för handel som i princip avtagit (centrum har stagnerat, köpcenterna gapar tomma för det mesta och postkontoren har fullt upp) verkar omotiverat. Det finns inget behov för att bygga ett handelsområde på Ersboda, speciellt nu under pandemin har vi sett hur viktigt det är med större skogsomården.

    Nåväl. Ska vi uppnå klimatmålen kan vi inte hålla på med köp och släng-mentalitet, eller låta tillverkare göra undermåliga produkter. Våra politiker borde spendera en månad på returstationerna istället för att uppmana oss till merkonsumtion och skövla skog.

    Hur kan jag som medlem på bästa sätt bidra i denna sakfråga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.