Kommande aktiviteter – huggormar och Kusträddardag.

Hej medlemmar! Här kommer information om två aktiviteter i närtid som är perfekt för familjer. och vad gäller Kusträddardagen alla som vill ut och göra en insats!

HUGGORM I KUSTNÄRA GAMMELSKOG

Evenemang för barn och föräldrar
Söndag 24 april 2022 kl. 10.30-13.30

År 2016 hjälpte Naturskyddsföreningens skogsgrupp till att skydda den kommunala kustnära skogen i Holmsund från avverkning efter en förfrågan av en närboende. Det är en mycket vacker och artrik gammelskog som ligger direkt vid havet.

Bent Christensen, känd från “Studio Natur” på SVT (se SVT play, härlig att se på tillsammans med barn) som även är professionell fotograf, forskare och universitetslektor. Han bor i Holmsund och känner väl till den kustnära skogen. Han har tagit många bilder av huggormar! Han ska berätta om gammelskogen och om hur huggormarna lever där samt vad han har forskat på. Huggormar har vinterdvala under vintern men vaknar och parar sig kring slutet av april. Vi vet inte om vi kan se några huggormar, men vi kan försöka. Ta gummistövlar på, det är säkra skor på ställen där det finns många huggormar.

Skogen vi besöker är en av de få kustnära gammelskogarna som finns kvar i Sverige. Den är mycket vacker och artrik. Huggormar övervintrar tryggt på speciella platser i området. Vi ska lära oss hur de gör det och vad de behöver för att trivas. Vi ska snoka med barnen, ha en rithörna och en tipsrunda om ormar, plus en eld med grillning.

Ta med: gummistövlar, kikare, sittunderlag, varma kläder, eget fika.

Mötesplats: kustnära skogen Lövölandet, Holmsund. 4 km från Blå vägen. Karta fås efter anmälan.

Ta sig dit: med egen bil eller cykel. Om du inte har skjuts, kan du ta bussen 123 eller 124 till Holmsund Brogatan, som ligger 4 km från mötesplatsen. Avtala att någon hämtar er där eller ring oss (Maria 070-391 02 34 eller Kjell 076-806 31 26) så fixar vi hämtningen.

Anmälan senast: onsdag 20 april. Sen anmälan i mån av platser.

Anmäl dig och din familj här:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG3vq5rzjaQ02Qi65Ngmt1UfjUc-MJIrA75Z-QsTXO2j6kpQ/viewform?usp=sf_link

VAR MED OCH RÄDDA KUSTEN LÖRDAG DEN 7:E MAJ!

Nerskräpningen av våra hav och sjöar är ett stort miljöproblem men vi kan alla hjälpa till för att lösa det! Nordiska Kusträddardagen, som är en gemensam dag när människor runt om i Norden går ut och plockar skräp på stränder, kommer 2022 att ske lördagen den 7 maj. I år blir det sjätte året i rad där många städer städar sin närmaste strand.

Håll Sverige Rent, Vän i Umeå och Naturskyddsföreningen i Umeå med omnejd bjuder härmed in dig till att vara med och hjälpa till under Nordiska Kusträddardagen. Tillsammans hindrar vi skräp från att hamna i havet, en påse/säck i taget.

Representanter från naturskyddsföreningen i Umeå kommer att vara behjälpliga under morgonen den 7:e maj mellan 08.00 och 11.00 på parkeringen på Ålidhem i Umeå. Där kommer du att kunna hämta påsar och/eller säckar som ska fyllas med det skräp som tyvärr flutit iland eller kastats från land längs vår natursköna kustremsa.

Du måste själv ombesörja transport tur och retur ut till havet. Om du har ett favoritställe längs kusten så plockar du naturligtvis skräp där. Din goda gärning kan självklart avslutas med ett medfört gofika, med en utsikt över ett renare hav!

Du kan antingen helst slänga ditt skräp i den soptunna du har hemma eller i den släpvagn som kommer att finnas på parkeringen på Ålidhem fram t.o.m. 16.00.

Vi vill gärna att du tar bilder och skickar till oss!

Vi ses där ute!
Hälsningar Naturskyddsföreningen i Umeå med omnejds styrelse

Dela

Kommentera

One thought on “Kommande aktiviteter – huggormar och Kusträddardag.

  1. Helt rätt att rensa stränder, men, jag rör mig mycket ute och ser nu när snön smält all plast som ligger i diken och bäckar. Bor ca 2 mil från havet. All denna plast hamnar ju till slut i havet som hela bitar eller som mikroplast. Inte minst är det ensilageplast. Finns det några tankar hos er om att se problemet i ett större perspektiv? Enilageplasten är ett fördärv, finns överallt, tunn plastfolie som blåser iväg överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.